یولیان ناگلزمن، سرمربی جدید این فصل بایرن مونیخ علی رغم اینکه لقب «مورینیو کوچک» را در اوایل دوران مربی گری‌اش به خود اختصاص داده بود پس از درخشش در هوفنهایم و لایپزیش حال در فصل ۲۲/۲۱ هدایت تیم بایرن مونیخ را بر عهده دارد.

 

۱_رکورد شکن

ناگلزمن تنها ۲۸ سال داشت که در فوریه ۲۰۱۶ به عنوان جانشین تاکتیسین کهنه کار، هوب استیونز که به دلیل مشکلات جسمانی استعفا داده بود سرمربی تیم‌ هوفنهایم شد.

در ابتدا قرار بود ناگلزمن در اواخر تابستان سرمربی این باشگاه بشود اما این اتفاق زودتر رخ داد. در آن زمان تیم‌ هوفنهایم در رده هفدهم قرار داشت و به نظر می‌رسید که سقوط خواهند کرد اما او فصل را در مکانی امن با این تیم به پایان رساند.

اگر چه یولیان ناگلزمن جوان‌ترین سرمربی تاریخ بوندسلیگا است اما جوان‌ترین مربی که تاکنون در بوندسلیگا فعالیت داشته نیست. در ۲۳ اکتبر ۱۹۷۶ برند اشتوبر به عنوان مربی موقت هدایت «زاربروکن» را برای مدتی کوتاه برعهده گرفت.

رکورد دیگر او زمانی بود که کمی‌ پس از تولد ۳۳ سالگی‌اش با تیم لایپزیش به نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا رسید و نام خود را به عنوان جوانترین مربی که به جمع چهار تیم برتر اروپا رسیده است ثبت کرد.

رکورد قبلی در اختیار دیدیه دشان بود که با ۳۵ سال سن به این موفقیت رسید. یولیان ناگلزمن این کار را با حذف تیم اتلتیکومادرید انجام داد. لازم به یادآوری است که بگوییم او حدودا یک ماه از لیونل مسی کوچک تر است.

 

۲_درد ناشی از جراحت

ناگلزمن در شهر باوارایی لندسبرگ آملخ به دنیا آمد و برای تیم جوانان مونیخ ۱۸۶۰ به میدان رفت. کریستین ترش و فابیان جانسون دو هم تیمی به بوندسلیگا رفتند و جایگاه‌شان را در این لیگ به عنوان بازیکن تثبیت کردند.

او اما پس از مدت کوتاهی بعد از پیوستن به آگزبورگ از ناحیه زانو آسیب دید و جاه‌طلبی ناگلزمن و راه پیوستن او به دو هم‌تیمی ‌سابقش در بوندسلیگا در ۲۰ سالگی به پایان رسید.

ناگلزمن در این باره می‌گوید:

در ابتدا نمی‌خواستم بیش از این به فوتبال بپردازم. برای من بسیار ناراحت کننده بود که مجبور بودم در این سن به فوتبال حرفه‌ای ام پایان دهم.

 

۳_مبتکری در حوزه آموزش

هوفنهایم یکی از معدود باشگاه‌هایی در جهان است که از «فوتبونات» برای تحلیل و آنالیز بازیکنان خود استفاده می‌کند اما ناگلزمن حتی بیش از این از فناوری و تکنولوژی در تمریناتش استفاده می‌کرد.

او علاوه براستفاده از هواپیماهای بدون سرنشین (هلی‌کم) برای فیلمبرداری از حرکات و تمرینات تیمش، یک صفحه نمایش ویدیویی بسیار بزرگ در کمپ تمرینی و خارج از زمین چمن تمرین تیم نصب کرده بود.

این سیستم با چهار دوربین کار می‌کند. دو دوربین در بالای برجی که در کنار صفحه نمایش است قرار دارد و در پشت هر دروازه نیز یک دوربین جای‌گذاری شده است. تصویر هر دوربین را می‌توان به صورت آنلاین بر روی صفحه نمایشی که در کنار زمین قرار دارد مشاهده کرد.

دوربین‌ها توسط کادر فنی کنترل می‌شوند و به آن‌ها این امکان را می‌دهد که فیلم‌ها را عقب برده یا تصاویر دلخواه و مورد نیاز را برای توضیح و بازگو کردن نکات تغییر دهند. این فناوری به ناگلزمن این امکان را می‌داد تا با زوایای بیشتری که دارد بتواند نکات را بهتر توضیح دهد.

 

 

۴_ الگوهای معروف

اگر چه ناگلزمن از پپ گواردیولا، سرمربی سابق بایرن مونیخ و حال حاضر منچسترسیتی به عنوان شخصی که از او الهام گرفته است یاد می‌کند اما اذعان دارد که توماس توخل تاثیر بسیار بیشتری بر او گذاشته است.

در حالی که در فصل ۰۸/۰۷ مربی تیم رزرو آگزبورگ بود توخل از ناگلزمن خواست تا حریفان آینده تیم را آنالیز و بررسی کند. ناگلزمن در این‌باره می‌گوید:

این شروع راه من برای مربیگری بود. من چیزهای بسیار زیادی از او آموختم.

توخل نیز به همین اندازه از دستیار سابق جوان خود تعریف می‌کند. زمانی که ناگلزمن هدایت‌ هوفنهایم  را بر عهده گرفت توخل درباره او گفت: او یک مربی بسیار جوان، کنجکاو و بسیار سخت کوش است. او در فوتبال در رده جوانان از موفقیت‌های استثنایی برخوردار بود. من به او ایمان دارم و برایش آرزوی موفقیت می‌کنم.

 

۵_همه‌کاره‌بودن تاکتیکی

دو فصل حضور ناگلزمن در تیم لایپزیش برای مربیان بوندسلیگا یک کابوس بود. او تیمش را به شکلی تمرین می‌داد که بتوانند طبق ترکیب‌ها و چینش‌های مختلف بازی کنند. استفاده از سیستم سه یا چهار دفاعه تا حضور یک مهاجم هدف و یا بازی بدون مهاجم هدف.

آنالیز و پیش‌بینی تیم او برای رقبا بسیار دشوار بود؛ حتی زمانی که چینش ۱۱ نفره بازیکنان نیز اعلام می‌شد باز هم مشخص نبود که او می‌خواهد با این ۱۱ بازیکن به چه شکلی بازی کند.

او از انجام تغییرات ترسی ندارد. تغییرات در نحوه بازی یا بازیکنان و اعضای دیگری که مشغول به فعالیت هستند. او اگر متوجه شود تاکتیک و برنامه اش درست عمل نمی‌کند قطعا تغییرات را اعمال خواهد کرد. مربیان بسیار کمی ‌هستند که توانایی ایجاد چنین تیم روان و انعطاف پذیری را داشته باشند.

 

۶_ مفز متفکر

جای تعجب ندارد که در فلسفه ناگلزمن نشانه‌هایی از توخل وجود دارد. او گفت: من دوست دارم که به حریف در نزدیکی دروازه خودشان حمله کنم زیرا هرچه توپ را نزدیک تر به دروازه حریف بدست بیاورید مسیر کوتاه‌تری را در پیش رو دارید.

من شیوه بازی تیم ویارئال را دوست دارم. آن‌ها روش و فلسفه ای عالی برای مربیگری و نیز هدایت بازیکنان جوان دارند. همچنین بارسلونا و آرسنال و آرسن ونگر را نیز می‌پسندم و به آن‌ها علاقه‌مند هستم.

ناگلزمن از ابتدا فردی متفکر بوده است. او تحصیل خودش را در رشته بازرگانی آغاز کرد اما قبل از دریافت مقطع لیسانس خود در رشته ورزش و علوم تربیتی، تحصیل را رها کرد. او در رشته مربیگری مدارک معتبری گرفت و در کلاس خود مربیگری فدراسیون آلمان پس از دومنیکو تدسکو مربی جوان و سابق شالکه دوم شد.

علاوه بر این، دانش و عملکرد ناگلزمن در تیم فوتبال‌ هوفنهایم، جامعه فوتبال آلمان را به حدی تحت تاثیر قرار داد که او به عنوان بهترین مربی سال ۲۰۱۶ انتخاب شد. همچنین این درخشش باعث شد رالف رانگنیک او را برای هدایت لایپزیش در نظر بگیرد.

 

 

۷_تو یا شما

یافتن شکل صحیح ضمیر آلمانی برای کلمه «شما» از بین کلمه «دو» شکل غیر رسمی ‌است (sie یا du) و معنای «تو» می‌دهد و «زی» که به معنای «شما» است (البته با «اس» بزرگ، معمایی بسیار سخت است). ناگلزمن علاقه‌مند به پرورش یک روحیه تیمی‌ جمعی و قوی است.

همچنین هم‌نسل بودن با اغلب بازیکنانش باعث می‌شود بیشتر آن‌ها را درک کرده و بخواهد با روحیه‌ای جنگنده فعالیت کنند. او همچنین از بازیکنانش می‌خواهد که مسئولیت‌های بیشتری برعهده بگیرند و انتخاب کاپیتان تیم و تعیین اهداف باشگاه را بر عهده آن‌ها می‌گذارد.

یوپ‌ هاینکس، سرمربی سابق بایرن مونیخ در ژانویه ۲۰۱۸ و در پی پیروزی ۵ بر ۲ مقابل‌ هوفنهایم در آلیانز آرنا، به ناگلزمن اجازه داد تا او را تو (و نه شما) بخواند (استفاده از du)؛ تمجید یک استراتژیست کهنه کار که ۴۳ سال از او بزرگ‌تر است باورکردنی نیست.

 

۸_ جایگاه آماری ناگلزمن

شیفتگی رسانه‌ها به ناگلزمن، مربی جوان و تازه کار آلمانی در سال اول مربیگری‌اش زیاد بود به طوری که آنها شروع به چیدمان جدولی کردند و نشان دادند که چگونه آمار و رکورد‌های تیم او بالا و بالاتر می‌رود.

در طول ۱۱۶ بازی بین اولین بازی خود در روز ۲۱ فوریه ۲۰۱۶ و پایان حضورش در هوفنهایم در فصل ۱۹/۱۸ او با این تیم ۱۹۱ امتیاز کسب کرد. برای درک کردن بهتر این اعداد باید بگوییم تنها بایرن مونیخ با ۲۷۹ و دورتموند ۲۲۸ امتیاز در این مدت مشابه بیشتر از آن‌ها امتیاز کسب کردند. هوفنهایم از بایرلورکوزن(۱۸۲) بورسیا مونشن گلادباخ(۱۷۰) و شالکه (۱۵۸) بیشتر امتیاز کسب کردند.

 

 

۹_ بسیار جذاب

استادیوم‌های خالی به بینندگان فوتبال این امکان را می‌دهد که آنچه مربیان و بازیکنان به یکدیگر می‌گویند را شنیده و از اتفاقات جزئی نیز مطلع شوند. کسانی که مسابقات تیم لایپزیش را تماشا کرده‌اند بدون شک فریادهای تند و بلند ناگلزمن در لب خط را شنیده‌اند. او به شکلی سازش‌پذیر به تیم خودش دستورات را منتقل می‌کند.

سبک لباس‌های ناگلزمن نیز از دیگر نکات جذاب درباره بوده که بسیار پر سر و صدا بوده است. او به ویژه در بازی‌های اروپایی با برخی لباس‌های بسیار عجیبش ظاهر می‌شود. او لایپزیش را به نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان اروپا رساند و در این بین نحوه پوشش او بسیار برجسته بود. البته که می‌توان گفت برخی سبک پوشش او را زیر سوال می‌برند.

 

۱۰_هدف مشترک

با این حال او همچنان به سطح کمال موفقیت در ذهنش نرسیده است. او در اکتبر ۲۰۱۷ اولین سرمربی فوتبال جهان شد که در پروژه ابتکار هدف مشترک ثبت نام کرد.

پروژه ای که در آن فوتبالیست‌ها و مربی‌ها حداقل یک درصد از دستمزد خود را به صندوق جمعی که توسط سازمان غیر دولتی streetfootballworld که مستقر در برلین است پرداخت می‌کنند. او به متس هوملز، سرژ گنبری و دنی اولمو به عنوان نمایندگان بوندسلیگا می‌پیوندد.

 

منبع: bundesliga.com
مترجم: امیر عباس شریفی
کاری از گروه فنی آنالیزتاکتیکی