لو بلاک، یک استراتژی برای زمانی است که مالکیت توپ را در اختیار ندارید و به این شکل از یک سوم انتهایی زمین خود دفاع میکنید. اولویت در لو بلاک این است که در یک فضای فشرده با عمق مناسب قرارگیرید و از فضای نزدیک دروازه خود دفاع کنید.
خط دفاع در عمق قرار گرفته و هدف آن محدود ساختن فضای پشت سرشان و جلوی دروازه خودی که مورد استفاده تیم حریف قرار میگیرد است. در جلوی خط دفاع، خط هافبک و مهاجمان قرار دارند که به دنبال کاهش فاصله بین خطوط و نیز دفاع از حرکات خلاقانه تیم حریف هستند
منشا این اصطلاح چیست؟
اصطلاح لو بلاک، به استراتژی تدافعی برای تیمهایی گفته میشود که برخلاف تیمهایی که در میانه و یا بالای زمین پرس یا بلاک ایجاد میکنند؛ در یک بلوک کوچ و فشرده برروی یک سوم تدافعی زمین خود تمرکزخواهند کرد.
در بلوک میانی تیمها بر روی یک سوم میانی و در پرس یا بلاک از بالای زمین، تیمها بر روی کسب و تصاحب توپ در یک سوم ابتدایی زمین تمرکز دارند. هر سه این استراتژیها پس از از دست دادن توپ توسط تیم مدافع ایجاد میشود و به صورتی انتقال از حمله به دفاع است.
لو بلاک
با پیوستن هر بازیکنی به لو بلاک و ایجاد ساختار متراکم و فشرده در یک سوم تدافعی، تیم صاحب توپ نیز به پیش خواهد آمد. بازیکنان مدافع با تغییر .موقعیت توپ جابجا شده و تیم مالک توپ نیز موقعیت بازیکنانش را تغییر میدهد.
پیش روی بازیکنان تیم صاحب توپ به این معنی است که فضای بسیار زیادی در پشت سر آنها ایجاد خواهد شد. این فضا برای ضدحملات تیم مدافع بسیار مهم و مناسب است. این موضوع زمانی برای تیم مدافع مطلوب تر میشود که مدافعین کناری نیز نفوذ کرده و به جلو آمده باشند.
با تمام این نکات اما از آن جایی که تیم مدافع در یک بلوک بسیار نزدیک به دروازه خود و با فاصله زیاد از دروازه حریف قرار دارد؛ پس نحوه ضد حمله سریع و فاصله ای که باید طی کند بسیار مهم است. این فاصله را میتوان با ایجاد بلوک در میانه زمین مقایسه کرد.
ضد حمله از چنین موقعیتی با هدف قرار دادن عمق دفاع تیم حریف و فضای آزاد پشت سر بازیکنانشان، نیازمند حرکات سریع و دقیقی است. پاسها، دریبلها، تعویض منطقه بازی با توپ یا بدون آن از جمله مولفههای مهم است. همچنین به بازیکنی که بتواند توپ را حفظ کرده و برای مدتی نگهداری کند نیز نیاز است. بازیکنی که بتواند توپ را در بالای زمین تیم حریف حفظ کرده و با کاهش سرعت آن اجازه اضافه شدن دیگر بازیکنان را به حمله بدهد.
در لو بلاک، بازیکنان بسیاری در یک منطقه کوچک از زمین حضور خواهند داشت؛ در نتیجه تیم مدافع توپ را در اختیار حریف خواهد گذاشت و نیز فضای گستردهای از زمین را رها میکند و در منطقهای در جلوی دروازه خودش فشردگی ایجاد میکند. هدف کوچک کردن زمین و فشردگی در یک سوم پایانی برای جلوگیری از خلاقیت و انجام ضربات نهایی توسط حریف است. مشاهده چنین مسابقاتی که یک تیم با پاسهای کوتاه فراوان سعی در شکستن لو بلاک تیم مدافع دارد بسیار رایج است.
وظیفه بازیکنان تیم مدافع چیست؟
اولویت اصلی در لو بلاک، محافظت و دفاع از دروازه و ایجاد تراکم در فضای جلوی دروازه است. در اکثر مواقع لو بلاک شامل سه خط (مدافعان، هافبکها و مهاجمان) است. بازیکنان تیم مدافع با عقب رفتن هر خط تیم، برای حفظ فاصله مناسب در بین خطوط و جایگزینی آنها برای دفاع، به عقب تر کشیده شده و در نهایت ساختار دفاعی متراکمی را ایجاد میکنند.
یکی از نکات ضروری برای هر بازیکن تیم مدافع، حفظ نظم و عدم وسوسه شدن برای کسب توپ از تیم حریف است. حفظ فاصله بین خطوط و نیز بین بازیکنان در هر خط برای عدم دستیابی تیم مهاجم به موقعیت مناسب و شکستن لو بلاک بسیار ضروری است. هر بازیکنی که بخواهد برای بدست آوردن توپ از موقعیت خود خارج شود؛ تراکم و ساختار دفاع را به خطر میاندازد.
از آنجایی که تیم مدافع که به شکل لو بلاک بازی میکند؛ مدت زمان زیادی در این حالت قرار خواهد داشت و باید آرایش و ساختار خود را با تمرکزحفظ کنند. مدافعین باید متمرکز بوده تا علاوه بر جایگیری درست در ساختار دفاعی، در مواقع لزوم نیز برای دفع توپ، قطع پاس و یا مهار ضربات حریف اقدام کنند. وظیفه آنها این است که رسیدن به هدف نهایی را برای حریف دشوار و بسیار سخت کنند.
کدام تیمها و مربیان از لو بلاک استفاده میکنند؟
دیگو سیمئونه در اتلتیکو مادرید
دیگو سیمئونه در دوران حضورش در اتلتیکو مادرید اغلب از یک لو بلاک موفقیت آمیز استفاده کرده است. معمولا آنها در زمانی که مالکیت توپ را در اختیار ندارند از سیستم ۴۴۲ استفاده میکنند. در تمام این سالها هافبکهایی همچون یورنته، کوکه، سائول در کنار بازیکنان جنگندهای همچون گابی، هررا و کوندوگبیا بازی کردهاند تا خط هافبک مبارزی را تشکیل دهند. آنها همچنین سرعت خوبی در ایجاد ضد حمله و انتقال مثبت دارند. با این حال از فصل ۲۰/۲۱ سیمئونه از یک خط دفاعی پنج نفره بهره میبرد.
ژوزه مورینیو در منچستر یونایتد، تاتنهام و اینتر میلان
ژوزه مورینیو در زمان حضورش در منچستر یونایتد، تاتنهام و نیز در اینترمیلان از لو بلاک استفاده میکرد. استفاده از این استراتژی به خصوص در ابتدای دوران مربیگری او بیشتر دیده میشد. برای استحکام خط دفاعی تیمش در منچستر یونایتد، او به وینگرهای تیمش دستور داده بود تا مدافعین کناری تیم حریف را پوشش دهند و تیمش اغلب از یک خط دفاعی ۶ نفره را تشکیل میشد.
در تاتنهام، با استفاده از سیستم ۴۲۳۱، دبل پیوت تیم وظیفه پوشش شکافهای دفاعی را داشته و مجددا یک خط دفاعی ۶ نفره را تشکیل میدادند.
شان دایچ در برنلی
شان دایچ عموما از سیستم ۴۴۲ در برنلی استفاده میکرد و استفاده از لو بلاک، کلید بقای آنها در لیگ جزیره بود. وینگرهای تیم برنلی به عقب آمده و فشردگی را به همراه دوهافبک دیگر در خط میانی ایجاد میکردند. برنلی سعی داشت تا توپ را از مرکز زمین دور کرده و به کنارهها متمایل کند. وینگرهایشان نیز از مدافعان کناری حریف محافظت میکردند تا زمانی که حریف در یک سوی بلوک در حال بازی است؛ فرصت تعویض منطقه بازی را به خوبی بدست نیاورد. دلیل اینکه آنها مایل بودند تا توپ به کنارهها برود این بود که مدافعان قدرتمند و فیزیکی آنها توانایی این را داشتند تا بسیاری از توپهای ارسالی را به خوبی دفع کنند.
مزایای استفاده از لو بلاک چیست؟
ایجاد یک لو بلاک خوب و منسجم، بهوجود آمدن موقعیتهای گلزنی برای حریف را دشوار میکنند. حضور پر تعداد بازیکنان در نزدیک دروازه، احتمال قرار گیری توپ را در مناطق مرکزی که احتمال گلزنی بسیار بیشتری را به دنبال دارد دشوار میکند.
استفاده از لو بلاک، تا حد زیادی فرصت استفاده از فضای پشت سر مدافعان حریف را از بین میبرد زیرا بازیکنان بسیار نزدیک به دروازه خود هستند و نمیتوانند به سرعت به فضای پشت دفاع حریف حمله کنند. به دلیل تعداد بالای بازیکنان در کانال میانی ، تیم حریف در اکثر زمانها در یک سوی این بلوک مشغول به بازی است. با این حال، یک لو بلاک خوب باید منسجم بوده تا با تعویضهای منطقهای که صورت میگیرد دچار آشفتگی نشود.
یکی دیگر از مزایای لو بلاک، فرصت بیشتر برای استراحت و زمان مناسب برای شکل گیری مجدد ساختار دفاعی است. در حالی که در پرس از مناطق بالای زمین توان فیزیکی بیشتری مصرف شده و فرصتی برای استراحت وجود ندارد.
معایب استفاده از لو بلاک چیست؟
بازی با استراتژی لو بلاک، فضای بسیار زیادی از زمین را به تیم حریف واگذار میکند و تیم حریف به راحتی مالکیت توپ را در اختیار خواهد داشت.
در مقایسه با سایر استراتژیهای تدافعی، فاصله تا دروازه تیم حریف به شکل قابل توجهی بیشتر است پس به بازیکنان سریع تر و با استقامت بالاتری نیاز بوده تا بتوانند با سرعت ریکاوری کرده و در صورت از دست دادن توپ مجددا به ساختار دفاعی بازگردند. اشتباه در زمان قرار گرفتن در حالت لو بلاک مجازات شدید تری را به دنبال خواهد داشت زیرا فاصله با دروازه تیم خود کمتر بوده و با اشتباهی کوچک، تیم حریف در موقعیت مناسبی برای گلزنی قرار میگیرد.
چنین استراتژی به معنای فدا کردن مهاجمان و بازیکنان حجومی تیم است. آنها از موقعیت اصلی خود خارج شده و این موضوع باعث میشود نتوانند در حمل توپ و خلق موقعیت موفق باشند.
منبع: Coaches Voice
مترجم: امیرعباس شریفی
کاری از گروه فنی آنالیزتاکتیکی
مطالب مرتبط
منتخب امروز
آخرین مطالب
موضوعات داغ
در ارتباط باشید
-
دوره تخصصی آنالیز فوتبال (بخش اول)۱,۹۷۰,۰۰۰تومان
-
نرم افزار آنالیز گرافیکی۲,۵۸۰,۰۰۰تومان
-
دوره آموزش آنالیز فوتبال۱,۰۸۰,۰۰۰تومان