همانطور که در دوره تخصصی آنالیز نیز اشاره کردیم، چند نوع طبقه‌بندی در نوع نگاه به فوتبال وجود دارد (بررسی، تحلیل و آنالیز) و ما در این مقاله سعی می‌کنیم داده‌های پیشرفته آماری را در مرحله گروهی جام ملت‌های آسیا برای شما به اشتراک بذاریم.

شما می‌توانید به سادگی به داده‌های تحلیلی و عام دسترسی داشته باشید ولی داده‌های آنالیزی به ما در تحلیل نحوه عملکرد تیم کمک شایانی می‌کند.

گردآوری، گرافیک و آنالیز : محمد نوپسند

منابع: statsbomb، Fbref، whoscored

در ابتدا باید اشاره کرد که تیم ملی ایران در هیچ آمار مهمی که در تحلیل داده ارزشمند باشد؛ در میان سه تیم برتر حضور ندارد (از منظر کلی شاید ایران ۹ امتیاز کامل را بدست آورده باشد ولی در آنالیز آمار ما می‌توانیم بگوییم که تیم ملی ایران overperform کرده است یعنی در قیاس با باقی رقبا عملکردی معمولی‌تر داشته با دستاوردی بیشتر). پس از نگاه کلی به تمامی آمارها، کره جنوبی و عربستان حضوری چشم‌گیر دارند؛ هر دو تیم بیش از ۷۰ درصد مالکیت توپ دارند و زمانی که داده‌های پاس و حمل توپ را نیز بررسی کنیم، متوجه خواهیم شد که کیفیت مالکیت توپ آنها بسیار بالاست.

در زمینه xG عراق یک مهمان ناخوانده است که با فوتبال طولی و سریع خود نشان از یک مدعی خاموش می‌دهد ولی نزدیکی آمار عربستان و کره جنوبی نوید تیم‌های مالکیتی را می‌دهد که در فاز حمله بسیار خطرناک هستند. در نقد مالکیت توپ تیم ملی ایران نیز می‌توان به کیفیت شوت‌ها در xG نگاه کرد و جایگاه نهم ایران در این زمینه بیانگر حفظ توپ بدون زهر تیم ملی است. (دلایل این موضوع را قبلا در یک آنالیز گرافیکی-فنی مفصل شرح دادیم)

در زمینه تعداد شوت فلسطین تیمی است که انتظار نداریم در رتبه چهارم باشد و حضور عربستان و کره جنوبی همچنان قابل توجه است و ایران نیز با ۳۶ شوت در ۳ بازی در رتبه یازدهم بوده که نشان می‌دهد مالکیت توپ تیم ملی برخلاف عربستان و کره جنوبی منجر به شوت و ضمنا شوت‌های خطرناک (با استناد به xG) نمی‌شود.

آمار شوکه‌کننده برای تیم ملی حضور این تیم در رتبه شانزدهم در زمینه دریبلینگ و تعداد دوئل تهاجمی موفق است. حضور ژاپن در رتبه چهارم شاید سوال برانگیز باشد ولی ژاپن تیمی است با تمپوی بسیار سریع و خلاقیتی بالا پس اگر ژاپن قرار است از سرعت خوب استفاده کند بهتر است کمتر اقدام به دریبل‌زنی کند (چون باعث کند شدن بیلدآپ این تیم می‌شود)

در زمینه از دست دادن توپ نیز عربستان کمترین توپ را از دست داده است، ایران هشتم بوده و استرالیا یکی از مدعیان بی دقت جام هست. نکته قابل تامل این است که ژاپن تیمی با ریسک بالاست و در زمینه از دست دادن توپ در جایگاه بسیار خوبی است.

در آخر در توصیف Progressive runs باید  که به آمار خوب حمل توپ موثر عربستان اشاره کرد(البته با در نظر گرفتن این نکته که عربستان یک تیم آسیایی است)

ایران و عربستان در زمینه ارسال پاس در عمق و خط شکن، در جایگاه نگران‌کننده ای قرار دارند که این آمار تا حدودی ضعف خط هافبک این دو تیم را نشان می‌دهد؛ درنتیجه رقبای آن‌ها می‌توانند با یک بلاک مناسب در فاز دفاع خطرات حملات این دو تیم را کمتر کنند. حضور تاجیکستان در رتبه پنجم نیز تحسین‌برانگیز است.

یکی از آمارهایی که می‌تواند به شناخت ما از یک تیم کمک شایانی کند Passing streak یا توالی پاس هست (توضیح این آمار در عکس) با نگاهی اجمالی به این آمار درمی‌یابیم که تیم‌های مدعی جام به ازای هر سکانس حمله تعداد پاس‌های زیادی ارسال می‌کنند و تمایل به حفظ توپ دارند. آمار ازبکستان نیز در این بخش تامل‌برانگیز است.

در زمینه آمارهای پیشرفته در زمینه پاس ما با انواع پاس‌های خط‌شکن کار می‌کنیم، در زمینه پاس‌های هوشمند کره جنوبی آمار بسیار عالی دارد و انتظارات از ژاپن – تیمی که بسیار سریع و طولی بازی می‌کند – بالاتر بود. آمار تاجیکستان تعجب‌برانگیز و ایران نیز عملکرد آنچنان درخشانی ندارد.

در زمینه تعداد پاس ارسالی به یک سوم دفاعی حریف نیز عربستان و ژاپن با اختلاف در صدر قرار دارند و ازبکستان نیز آمار قابل دفاعی دارد ولی آمار ایران به عنوان یک تیم مالکیتی در این زمینه بسیار بد بوده و با ۱۵۷ پاس در رتبه سیزدهم حضور دارد.

در زمینه پاس های طولی نیز فلسطین آماری خیره‌کننده دارد و در صدر قرار دارد و ایران نیز در رتبه هفتم است که برای یک تیم مالکیتی آمار خوبی نیست و نشان از کم‌خطر بودن ایران در زمینه طولی بازی کردن است.

در زمینه Deep completion نیز عربستان همچنان در صدر و ازبکستان آماری عالی دارد و برای درک بهتر این آمار می‌توان متصور شد که این دو تیم در حوالی محوطه جریمه حریف بسیار خوب و موثر بیلدآپ می‌کنند. آمار ژاپن نگران‌کننده و ایران در جایگاه مناسبی قرار دارد.

شاید تا الان متوجه عملکرد مقتدرانه عربستان در فاز حمله شده باشیم ولی اوضاع زمانی برای عربستان بهتر می‌شود که به آمارهای دفاعی نیز توجه کنیم؛ دریافت تنها ۹ شوت در سه بازی عالی است و نشان از تیمی دارد که تسلط و کنترل بی‌نظیری بر بازی دارد. آمار ایران با توجه به رقبایی که داشت معمولی و آمار کره جنوبی نگران‌کننده است.

در زمینه xG دریافتی نیز استرالیا و سوریه آمار بسیار خوبی دارند و می‌توان پیش‌بینی کرد که ایران در برابر سوریه بازی آسانی پیش رو ندارد.

در زمینه تحلیل پرسینگ (PPDA) کره جنوبی آمار عجیب و بسیار خوبی دارد (عدد ۵.۵، یعنی کره جنوبی نهایتا به حریف اجازه می‌دهد بین ۵ الی ۶ پاس ارسال کنند). ایران و تاجیکستان نیز آمار خوبی دارند که نشان از سبک بازی آنها دارد.

در زمینه Challenge intensity که نشان دهنده تعداد فعالیت یا اکشن دفاعی است؛ کره جنوبی در صدر قرار دارد. به بیان بهتر کره جنوبی تیمی است با پرسینگ شدید که این سبک دفاعی لزوما منجر به قوی‌تر شدن دفاع آنها نشده است(با توجه به آمارهای بالاتر). آمار ژاپن در مقیاس مدعی اول کسب جام ناامیدکننده و ایران نیز در جایگاه پنجم قرار دارد.

جمع‌بندی:
درست است که در خاورمیانه (و کشور خودمان) ارزشی برای آنالیز آماری قائل نیستند ولی آنالیز آماری مدرن (بررسی پارامترهای کاربردی و در خدمت تاکتیک) به درک بیشتر عملکرد تیم خودی و رقبا بسیار کمک می‌کند.